Het ontstaan van KFC Diest anno 1905

DE OPRICHTING

De eerste echte voetbalploeg in Diest is ontstaan omstreeks 1905. E.H. Eugeen Goemans was de pionier van het georganiseerde voetbal. Vrij vlug kwamen er enkele ploegen bij en men telde al snel 11 clubs. De officiciele aansluiting bij de K.B.V.B. met het stamnummer 41 gebeurde op 24 september 1909. De stad Diest werd eigenaar van de Warande via een erfenis van Dr. Verstappen en bouwde er een prachtig voetbalstadion. We noteren 1946.

Twee jaar later werd de toenmalige benaming ‘Hoger-Op’ omgedoopt tot ‘F.C. Diest’, een naam die lange tijd bleef doorgalmen in onze regio’s. Niet alleen de naam F.C. Diest, maar ook enkele spelers lieten zich in die periode gelden. Zonder de verdienste van andere spelers te willen minimaliseren, blijft Jef(ke) Van Camp toch de naam die steeds zal verbonden blijven aan dit Diest. Met 523 wedstrijden en 413 doelpunten in het eerste elftal werd hij een fenomeen.

IMG-6
IMG-4

Het gekende record om in een tijdspanne van 7 jaar, van 1ste provinciaal naar 1ste klasse te promoveren, was geruchtmakend. Het beste eindresultaat in deze reeks was de 5de plaats, niet slecht voor onze kleine stad.

(bron: “Het oude en het nieuwe Diest” van Marc Brans).

HET NIEUWE ONTSTAAN

Na jaren van verblijf, degraderen en nog eens promoveren begon in de jaren ‘90 een steile afgang. Enkele fusies brachten niet het nodige heil, de val was niet meer te stoppen. Met alle respect, anno 2006 was de toestand onhoudbaar.

Toch werd gezocht naar oplossingen. Op 29 september 2005 vond in het Berkenhof een reünie plaats van oud spelers.Niet minder dan 101 aanwezigen, precies 35 jaar na de laatste kampioenstitel voor promotie naar eerste klasse. Waren het de dalmatiërs, het was toch wit-zwart.

Natuurlijk werden anekdotes aangehaald over die vergane glorie. De laatste grote generaties voetballers waren aanwezig. Na de openingsrede van de heer Paul Janssens, met tal van gelukkige opmerkingen, maar ook met de telkens terugkerende vraag “Waar is K.F.C.Diest naartoe?”. Later op de avond kwam Marcel Van Dingenen met de volgende vraag “ Wat gaan we eraan doen?”. “Want wij allen hebben bij K.F.C.Diest de basis gelegd om een verdere carriere te mogen uitbouwen, was het niet in het voetbal, dan toch een grote hulp in het privé bestaan.”
“Wij kunnen iets terugdoen!“ was de slagzin.

De kar kwam in beweging en de groep van K.F.C.Diest 70 kreeg vorm:Jos Heyligen, Roger Helsen, Swa Van Casteren en anderen waren klaar. Verdere ondersteuning kwam van een latere grote generatie, Bruno en Patrick Versavel.Ook de oudere generatie zoals Jef Van Camp, Sie Saenen, Jef Drijvers, Julien Van Roosbroek, Hans Van Rompaey, Willy Karmans en anderen kenden het project steun toe. Wat een achtergrond, wat een achterban!

KFC DIEST VANDAAG

Als Marcel wordt aangesteld om de lijnen uit te zetten komt er schot in de zaak en in 2006 maakt KFC Diest een herstart. Van bij de start wordt de aandacht gelegd op de jeugdopleiding:tenslotte zijn de kinderen van vandaag de voetballers van morgen.

Op de golven van een enthousiaste groei van de voetballende jeugd (van 40 spelers naar 180 spelers op 3 seizoenen tijd en vandaag telt KFC Diest 241 jeugdspelers),slaagt de A-ploeg erin om elke week de sportieve harten van de Demerstad te begeesteren,onder het toeziend oog van een steeds groeiend aantal toeschouwers.

Toch zullen we hard moeten blijven werken en bouwen. En bescheiden zijn, de lessen van het verleden indachtig: er wordt daarom ook gekozen voor een gezonde en sportieve ambitie, waar eigen opgeleide spelers en het ’wij’- gevoel op de eerste plaats komen.Terug fier zijn op je club en vereniging. KFC Diest: net zoals in 1905 …

41 KFC Diest

Building the future for our youth